Izvještaj „Albanija 2014“

Ogranizacija ekspedicije

U listopadu 2013. godine na službeni mail SKOL-a preko Anamarije Grbeš dolazi poziv biskupa za istraživanje špilje u Hajmelu u Albaniji. Hajmel je naselje i općina u sjeverozapadnom dijelu Albanije te se nalazi u blizini grada Skadra te Skadarskog jezera. Dobili smo informacije da je speleološki objekt vertikalan, dubok i nalazi se u podu stare katedrale sv. Georga. Odlučeno je da ćemo na proljeće posjetiti Albaniju i istražiti objekt.

Mjesto Hajmel (Google Maps)
Mjesto Hajmel (Google Maps)
albanija_2
Samostan u blizini stare katedrale
Unutrašnjost katedrale
Unutrašnjost katedrale
Navodni ulaza u speleološki objekt
Navodni ulaz u speleološki objekt

U siječnju 2014. godine šaljemo dopise na Rudarsko-geološko-naftni fakultet za financijsku pomoć pri organizaciji ekspedicije koji oni pozitivno rješavaju. Sa biskupom dogovoren je smještaj u Vau Dejesu, a prijevoz kombijem sa Vedranom Jalžićem.

Ekspedicija

Ekspedicija je trajala od 07.03. do 16.03.2014. Cilj je bio istražiti jamu u podu katedrale, rekognoscirati i provesti geološko kartiranje okolnog terena ako je to moguće. Plan za prvi dan bio je prespavati u Dubrovniku u HGSS stanici u Mokošici. Sljedeći dan, nakon prelaska granice sa Crnom Gorom, u mjestu Herceg Novi došlo je do kvara na kombiju te smo se morali vratili u Dubrovnik. HGSS stanica Dubrovnik ponovno je uskočila te nam je ponudila smještaj u svojim prostorijama. Popravak kombija trajao je do utorka 11.03. kada nastavljamo put i u večernjim satima dolazimo u mjesto Vau Dejes u Albaniji. U srijedu smo uz vodstvo biskupa otišli do katedrale sv. Georga kako bismo istražili jamu. Dolaskom na teren, utvrdili smo da speleološki objekt nije u podu katedrale već se nalazi iza same katedrale te da nije jama već špilja. Damir, Vedran i Roman istražili su, topografski snimili i slikali jamu, dok su Mateo, Filip i Danijel geološki kartirali okolni teren. Saznali smo i za još jednu jamu koja se nalazi na vrhu brda Hajmeli. U četvrtak uz pomoć lokalnog vodiča otišli smo do jame koju smo istražili i topografski snimili. Ekipa koja je bila u jami su: Vedran, Damir i Roman. Petak, posljedni dan u Albaniji, iskoristili smo za planinarenje u Nacionalnom parku Thethi i posjet gradu Skadru. U subotu smo krenuli prema Dubrovniku gdje smo ponovno prespavali u Mokošici, a u nedjelju 16.03. vratili smo se u Zagreb.

Rezultati ekspedicije

Na ekspediciji istražena su i topografski snimljena dva speleološka objekta. S obzirom na očekivanja i uložena financijska sredstva i vrijeme, ekspediciju ne možemo smatrati posve uspješnom. To je isključivo zbog problema sa kombijem zbog kojeg smo izgubili 3 dana od planiranih 9.

Ukupna dubina svih istraženih objekata je 77, a duljina 127 metara.

Nacrt špilje Špela
Ulaz u špilju Špelu (autor: Vedran Jalžić)
Ulaz u špilju Špelu (autor: Vedran Jalžić)
Dvorana u špilji Špeli (autor: Vedran Jalžić)
Dvorana u špilji Špeli (autor: Vedran Jalžić)
Nacrt jame Ščipi
Nacrt jame Ščipi
Ulaz u jamu Šćipi (autor: Filip Prelec)
Ulaz u jamu Šćipi (autor: Filip Prelec)
Velika dvorana na dnu jame (autor: Vedran Jalžić)
Velika dvorana na dnu jame (autor: Vedran Jalžić)
Zasigana dvorana (autor: Vedran Jalžić)
Zasigana dvorana (autor: Vedran Jalžić)
Speleolog u jami Ščipi (autor: Vedran Jalžić)
Speleolog u jami Ščipi (autor: Vedran Jalžić)

Unatoč tehničkim problemima koji su nastali tijekom ekspedicije, obavili smo glavni cilj, a to je istraživanje špilje kod katedrale sv. Georga nazvanu Špela. Također, upoznali smo se sa terenom te stekli nova poznanstva koja nam mogu biti odlična podloga za eventualna daljnja istraživanja na tome području. Ovo je ujedno bila i prva ekspedicija Speleološkog kluba Ozren Lukić izvan granica Hrvatske i novo iskustvo za članove ekspedicije.

Zahvaljujemo se dekanatu i zavodima Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta na financijskoj pomoći te Anamariji Grbeš i biskupu Lucijanu Avgustiniju na logističkoj pomoći bez kojih ova ekspedicija ne bi bila moguća. Nadamo se budućoj suradnji jer sa naše strane postoji interes za daljnjim istraživanjima u Albaniji.

Također se zahvaljujemo i HGSS stanici Dubrovnik na pomoći kada nam je bila najpotrebnija.

Članovi ekspedicije u Nacionalnom parku Thethi (autor: Vedran Jalžić)
Članovi ekspedicije u Nacionalnom parku Thethi (autor: Vedran Jalžić)

Članovi ekspedicije: Roman Leopold, Damir Janton, Mateo Petrović, Vedran Jalžić, Filip Prelec, Danijel Stanić.

Voditelj ekspedicije: Roman Leopold